Вашата количка

Кои фризьорски кърпи са по-икономични – еднократните кърпи или памучните?

Фризьорите търсят отговори на редица въпроси, когато се стигне до момента да вземат решение какви фризьорски кърпи да използват – памучни или еднократни. Някои от нещата, с които трябва да се съобразят са:

  • цената на кърпите;
  • какви и колко са допълнителните разходи, които поражда употребата на единия или другия вид кърпи
  • попивателността на кърпите;
  • хигиеничността на кърпите;
  • тяхното удобство и практичност от гледна точка на размера и съхранението на кърпите; както и времето за поръчка, получаване, обработване и подреждане.

Избор на фризьорски кърпи – мисията възможна

В тази публикация няма да намерите отговори на всички тези съображения. Най-малкото защото мислим, че би било снизходително от наша страна да поучаваме фризьорите какво е по-добре за тях. А и така или иначе ние произвеждаме еднократни кърпи и навярно препоръката ни винаги би била да се ползват само такива кърпи.

Но нека да оставим шегата настрана. Истината е, че популярността на еднократните фризьорски кърпи расте и дори считаме, че относителният им пазарен дял (сравнен с този на памучните кърпи) е по-голям в България, отколкото в някои западноевропейски държави.

Какво ни кара да мислим така? Като пример ще посочим Англия и факта, че и четирите големи доставчика на кърпи там все още се опитват да убедят местните коафьори в предимствата на еднократните кърпи пред памучните посредством най-базовия аргумент – кои кърпи са по-икономични.

Не ни разбирайте погрешно – това е изключително важно съображение. Но смеем да твърдим, че фризьорите в България са много по-напред от своите колеги в Англия, защото те отдавна припознаха както хигиеничните, така и икономическите ползи от употребата на еднократни фризьорски кърпи. На местно ниво проблемът е по-скоро в предлагането на фалшиви еднократни кърпи.

Това не означава, че всички фризьори в България използват еднократни кърпи или че памучните кърпи нямат своите предимства и приложения.

Какво показват сметките

Вдъхновени от калкулациите на англичаните, поместени в техните интернет сайтове, решихме и ние да посмятаме малко. Ще се опитаме да демонстрираме, че едно нещо е сигурно – употребата на памучни кърпи, които се перат и подменят редовно, е по-скъпо и по-трудоемко занимание.

За да е справедливо и разумно сравнението, трябва да се обърне особено внимание на приетите допускания. Ние приемаме следните две ключови допускания:

  • Фризьорът прави по 5 боядисвания на ден
  • Използва по две кърпи на боядисване

Нашите сметки показват, че използването на еднократни фризьорски кърпи valeti е с 94 лв. по-евтино от използването и прането на памучни кърпи. За година спестяванията набъбват до 1 127.64 лв., като разходите за нашите кърпи са с цели 71% по-малки от тези за памучни кърпи.

Инфографика с данни, които показват, че еднократните фризьорски кърпи valeti са по-изгодни от памучните кърпи

Въпреки че се стремяхме да бъдем максимално коректни в сравнението като се спряхме на възможно най-евтината услуга за наем и пране на памучни кърпи, признаваме, че навярно има варианти, при които използването на тези кърпи да е една идея по-евтино.

А кои фризьорски кърпи са по-хигиенични?

Но няма как да не отбележим, че при тези варианти кърпите неминуемо ще са износени и изтощени, и с остатъчни петна от боя, защото ще се перат с по-евтини химикали и ще се и подменят по-рядко.

За да се счита за чиста, памучната хавлиена кърпа трябва да се пере след всяка употреба при температура на водата от поне 60°C за повече от час и с подходящи химикали на хипохлоритна основа (белина). Но дори и всички предписания да са спазени, прането не убива всички микроби. За сметка на това всяко следващо пране изтощава и обезцветява хавлиената кърпа, правейки я по-твърда и груба на допир.

При използване на еднократни фризьорски кърпи всеки клиент получава нова, чиста и хигиенична кърпа.

Ако при еднократните кърпи икономичност, удобство и хигиеничност си подават ръка, то при памучните кърпи нещата не стоят точно така. И все пак, ние сме на мнение, че на пазара има необходимост и от памучни кърпи, като двата продукта могат да се комбинират.

СПОДЕЛЕТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.