Вашата количка

Фалшиви ТНТ кърпи – най-новия “плод” на един сгрешен бизнес модел

Дълго време се противопоставяхме на идеята да вписваме блог, но в крайна сметка преценихме, че само така бихме могли да общуваме с по-голям брой хора, работещи в сферата на красотата. SEO специалистите твърдят, че е изключително важно всяка фирма да публикува статии с цел по-добро класиране в Google и увеличаване на продажбите. Е, нашите цели са по-различни, но за тях ще говорим в следващата си публикация.

Фалшиви ТНТ кърпи

Сега искаме да споделим обезпокояващата информация, че отскоро на пазара се предлага продукт, представен като фризьорски кърпи за коса, но реално не може да бъде използван като такива.

Въпросният продукт се предлага в две “вариации” – airlaid фризьорски кърпи и spunlace фризьорски кърпи, но съдържанието е едно и също. Опаковката и на двата продукта е полупрозрачна, така че на купувача да му е трудно да добие представа за съдържанието на пакета преди да го заплати и отвори.

От какво са направени фалшивите ТНТ кърпи?

Търговците са пестеливи в описанието си за продукта и го представят просто като “TNT кърпи”. Въпреки че в случая е подвеждащо, това описание отговаря на истината. ‘TNT’ e краткото наименование на tessuto non tessuto, което преведено от италиански означава “нетъкан текстил”. Разковничето обаче се крие в състава и технологията на нетъкания текстил, използван за направата на кърпите.

“Кърпите”, за които става въпрос, са от хидрофобен полипропиленов spunbond нетъкан текстил, чието предназначение, що се отнася до консумативите използвани в сферата на красотата, е за производство на еднократни чаршафи заради способността му да отблъсква вода и други течности.

Това прави spunbond-а негоден за фризьорски кърпи, защото както знаем, тези кърпи трябва преди всичко да могат да попиват големи количества влага и вода. Нетъканият текстил, който осигурява необходимата попивателност, е този произведен или по технологията airlaid, или по технологията spunlace.

Автентичните фризьорски кърпи

Технически погледнато, както airlaid, така и spunlace кърпите, също са “TNT кърпи”. С уточнението, че единствено тези два вида нетъкан текстил със състав от хидрофилни дървесни влакна имат необходимите свойства за употреба при боядисване и подсушаване на коса.

Наясно сме, че кърпите са просто спомагателен продукт за фризьора. Но ако се подведете да закупите от въпросните “кърпи”, не просто ще си хвърлите парите на вятъра, но и сигурно ще станете за срам пред клиентите си.

Както винаги, призоваваме ви да искате от търговците по-подробна информация за консумативите, които ви предлагат. Добросъвестният търговец описва изчерпателно продуктите, които продава, дори и без да са го питали. И не забравяйте – във ваша полза е продуктът да е с етикет и да бъде придружен със съответния документ.

Макро снимка на три къса - два сини и един бял - spunbond нетъкан текстил от 100% полипропилен
Spunbond нетъкан текстил
Макро снимка на релефен нетъкан текстил - airlaid
Airlaid нетъкан текстил
Макро снимка на гладък нетъкан текстил - spunlace
Spunlace нетъкан текстил

Какво се обърка в пазара за фризьорски кърпи

Ако се питате как се стигна дотук някои пазарни участници да продават едно, а пък то всъщност да е нещо съвсем друго – отговорът е дълъг, но има и кратка версия. През последните 12 месеца, вносителите, които все още не могат да проумеят, че чисто икономически няма как да предложат конкурентна цена, изпаднаха в още по-трудна ситуация заради световния проблем с покачването на цените и снабдяването със стоки и суровини. За съжаление, вместо да преосмислят бизнес модела си, те за пореден път се водят от измамническия си инстинкт само и само за да реализират някакви продажби.

Опаковка и условия на съхранение на кърпите

Тъй като са високооборотна стока и имат сравнително слаба чувствителност към слънчевите UV лъчи, няма обективна причина, която да налага опаковането на фризьорските кърпи в непрозрачно фолио. В повечето случаи непрозрачната опаковка се използва, за да се скрие съдържанието на пакета.

При по-продължително съхранение е препоръчително кърпите от airlaid и spunlace нетъкан текстил да бъдат поставени на сухо и прохладно място, далеч от пряка слънчева светлина. Предвид това, нашите кърпи са сгънати в 1/4 от оригиналния им размер, което позволява поставянето им във фризьорски шкаф или скрин.

СПОДЕЛЕТЕ ПУБЛИКАЦИЯТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.