Вашата количка

Отговори на най-често задаваните въпроси и коментари от клиенти

Фризьорски кърпи

За да се счита за чиста, памучната хавлиена кърпа трябва да се пере след всяка употреба при температура на водата от поне 60°C за повече от час и с подходящи химикали на хипохлоритна основа (белина). Но дори и всички предписания да са спазени, прането не убива всички микроби. За сметка на това всяко следващо пране изтощава и обезцветява хавлиената кърпа, правейки я по-твърда и груба на допир.

При използване на еднократни фризьорски кърпи всеки ваш клиент получава нова, чиста и хигиенична кърпа.

При боядисване:
Поставете кърпата върху раменете на клиента и я подвийте около врата, за да я фиксирате.
При измиване и подсушаване:
– Поставете кърпата върху раменете на клиента и я подвийте около врата, за да я фиксирате.
– Измийте косата на клиента с шампоан (при желание нанесете и балсам за коса).
– Нежно масажирайте скалпа на клиента, изплакнете с вода и след това изтискайте излишната вода.
– Кажете на клиента да се надигне от фризьорската мивка и да седи изправен.
– Повдигнете двата края на кърпата като я защипите с палец и показалец. Увийте и фиксирайте кърпата около главата на клиента като я прегънете и направите ръб в горната й част, а тази над врата навийте към главата.
– Попийте останалата влага като нежно притискатe кърпата към косата на клиента.

Еднократните фризьорски кърпи за коса се използват както при боядисване, така и при измиване и подсушаване. Някои фризьори използват еднократните кърпи само при боядисването като поставят кърпата върху раменете на клиента за защита от изцапване с боя, а при измиването и подсушаването използват хавлиена кърпа.

Убедете се, че еднократните кърпи, които използвате, са здрави и имат висока попивателност. За да притежават тези качества, кърпите трябва да са изработени от нетъкан текстил. При това с базов грамаж не по-малък от 50г/м². Тази стойност гарантира, че собственото тегло на кърпите е достатъчно, така че да изпълняват основната си функция – попиване на влага и течности без да се разпадат (на пазара се предлагат кърпи с по-малък грамаж и понякога на по-ниска цена, като в повечето случаи това са хартиени кърпи). Хартиените кърпи не са подходящи за употреба, защото се късат лесно и попиват в пъти по-малко. Обърнете внимание на размера на кърпите. Стандартният размер на еднократната фризьорска кърпа е 40х70см, защото е подходящ както за дълги, така и за къси коси.

Лента за кола маска

Лентите с плътна текстура и лек релеф остраняват най-добре кола маската, защото не се приплъзват по кожата.

Най-икономични са лентите на ролка без перфорация, тъй като позволяват изрязване на предпочитания размер лентичка за конкретния участък който трябва да бъде депилиран.

Най-здрава е лентата за кола маска от нетъкан текстил с базов грамаж от поне 85г/м² и подсилена с полиестерни влакна. Хартиените ленти не притежават необходимия състав и структура и се късат лесно при отстраняване на кола маската.

Лентата за кола маска с перфорация осигурява готови за употреба лентички със зададена от производителя дължина. Стандартната перфорация през 18см прави готовата лентичка дълга и съответно по-трудна за работа. И преди всичко – по-малко икономична, защото по нея остават неизползвани участъци.

Лента за кичури

Лентата за кичури трябва преди всичко да е здрава, да не пропуска боя и да задържа топлина (да има слаба топлопроводимост). Хартията не отговаря на тези изисквания и затова е негодна за употреба като лента за кичури.

Не е изключено да попаднете на продукт, представен като хартиена лента за кичури. В повечето случаи продуктът реално е направен от пенопласт, но има невярно описание заради лош превод и непознаване на различните материали от страна на търговеца. Ако пък лентата наистина е от хартия, преди да пристъпите към употребата й помислете добре дали има нужните качества, с които да допринесе за ефикасно и по-трайно боядисване/избелване.

Кола маска

При нормална кожа: Натурална / Хлорофилна
Нормалната кожа не е нито прекалено мазна, нито прекалено суха и е естествено овлажнена с минимални или никакви признаци на сухота, има гладка повърхност и няма петна.

При чувствителна кожа: Азулен/Титаниева
Подходяща за хора с алергични или дразнещи (иритативни) реакции към козметични продукти, а също и за тези, които получават обриви в отговор на външни фактори от околната среда.

Универсална: Златна-перла
Подходяща за всички типове кожа – нормална, мазна, суха и чувствителна. Трябва да се отбележи, че някои хора имат различни типове кожа в различни части на тялото си.

Козметични кърпи

Козметичните кърпи се използват при най-различни процедури и терапии, като ще ни е трудно да изброим всички. Ако трябва да обобщим, козметичните кърпи са подходящи:

  • за почистване на ръце, лице и тяло;
  • при почистване на инструменти и работни повърхности;
  • при попиване на влага и течности;
  • като подложка;
  • за всички останали хигиенни нужди на вашия козметичния салон.

Без значение дали използвате козметични кърпи при процедури за лице или тяло – те трябва преди всичко да са с мека текстура, защото не бихте искали да предизвикате кожно раздразнение на своя клиент. Това изискване само по себе си е достатъчно да направи хартиените кърпи, в повечето случаи под формата на кухненска ролка, негодни за козметична употреба.

На второ място се убедете, че кърпата е здрава и разтеглива. Тези две качества гарантират, че се къса трудно и няма да оставя власинки. За да притежават тези качества, кърпите трябва да са изработени от нетъкан текстил. При това с базов грамаж не по-малък от 50г/м². Тази стойност гарантира, че собственото тегло на кърпите е достатъчно, така че да изпълняват основните си функции без да се късат и разпадат (на пазара се предлагат кърпи с по-малък грамаж и понякога на по-ниска цена, като в повечето случаи това са хартиени кърпи).

Що се отнася до размера на кърпата – тук подходът е индивидуален. По-малките кърпи са подходящи най-вече при козметични процедури за лице, но се използват и при почистване на ръце, инструменти и повърхности след най-различни терапии. Всеки козметик има свой метод на работа и преценя самостоятелно кой размер кърпа е по-удобен.

Качеството на еднократните консумативи

За съжаление, някои от професионалистите в сферата на красотата са подведени да вярват, че еднократните консумативи в крайна сметка са… еднократни и съответно не е нужно да имат високо качество. Това схващане се налага от лукави търговци на продукти с качество под санитарния минимум и съответно понякога на цени под преобладаващото пазарно ниво. Ние ви питаме – бихте ли си купили фризьорски кърпи при цена за пакет от 1.00 лв., ако предварително знаете, че кърпите ще се разпаднат в косата на вашия клиент?

Лукавите търговци пренебрегват всички въпроси, свързани с качеството и количеството на продукта, и насочват цялото внимание на клиента към цената. Според нас един добър и преди всичко добросъвестен търговец никога не се позовава единствено на цената на продукта, за да реализира продажба. А пък ако твърди, че качеството не е от значение – това почти със сигурност означава, че продуктът му не притежава дори най-необходимите свойства.

Като производител ние имаме възможността да изберем суровината, с която правим консумативите, така че те да имат необходимото качество. Техническите ни познания ни позволяват да възложим на доставчиците си задание, което да отговаря на търсените от нас материални качества като базов грамаж, якост на опън, разтягане преди скъсване, водна абсорбция, време за водна абсорбция и прочие.

За съжаление в България се предлагат консумативи със съмнителен произход и качество. Вносителите и търговци на еднократни консумативи нямат контрол върху суровината и нейния произход, като често просто гледат да купят нещо на възможно най-ниската цена.

Индустриални кърпи

Индустриалните кърпи valeti са подходящи както за мокро, така и за сухо почистване.

При необходимост можете да ги използвате в комбинация с повечето разтворители, дезинфектанти и почистващи препарати като част от предпочитания от вас метод на почистване.

Използват се за почистване на замърсявания в:

  • Хранително-вкусовата промишленост;
  • Медицината;
  • Автомонтьорски услуги;
  • Индустрията.

Индустриалните кърпи valeti са направени от високотехнологичен нетъкан текстил или микрофибър с базов грамаж от * 50г/м² до 100г/м².

Тази стойност гарантира, че собственото тегло на кърпата е достатъчно, така че да може да се използва без да се къса и разпада.

* Най-популярната разновидност на т.нар. синя индустриална хартия е с базов грамаж от 41г/м².

Еднократни чаршафи

Предимството на еднократните чаршафи е, че с тях можете да предоставите необходимата хигиена на всеки следващ клиент или пациент, без да губите време и пари в пране. Именно високите разходи за вода, електричество, гориво и препарати прави употребата и прането на памучните чаршафи нерентабилно.

Предимството на хартиените чаршафи е преди всичко по-ниската им цена. Те имат лека попивателност, но тя не е достатъчна, за да предотврати преминаването на нежелани частици и течности към леглото/кушетката. Освен това са податливи на намачкване и разкъсване, което ги прави подходящи основно за по-лека употреба при ограничено движение върху тях. В сравнение, чаршафите от ТНТ са много по-здрави и устойчиви, като осигуряват пълноценна защита на оборудването.

Предлагат се четири основни вида чаршафи според използваните материали: хартиени чаршафи; хартиени чаршафи с гръб от фолио (полиетилен); чаршафи от нетъкан текстил и ламиниран с фолио чаршаф от нетъкан текстил. Както хартията, така и нетъкания текстил са достъпни и в еднослоен, и в двуслоен вариант.

На пазара са налични чаршафи навити на ролка с перфорация и достъпни в различна ширина и цвят. Предлага се и чаршаф от нетъкан текстил с ластик по периферията, който се поставя под чаршафите навити на ролка. Друг вид е трислойният еднократен чаршаф със суперабсорбиращ полимер (SAP), използван преди всичко за подобряване на удобството на хора с инконтиненция.

Трябва да се интересувате от какъв материал е направен чаршафа и какво е базовото му тегло. Базовият грамаж е важен, защото предопределя попивателната способност (ако има такава) и здравината на чаршафа. Чаршафите с по-голям базов грамаж тежат повече и са с по-голям диаметър (при всичко друго равно).

Еднократните чаршафи предпазват леглото/кушетката от нежелани частици като прах, вода, масажно олио и други течности, кола маска и кремове. Така те допринасят за по-дългия живот на оборудването, спестяват разходи за пране и най-вече – осигуряват необходимата хигиена и комфорт.

Влиянието на еднократните консумативи върху природата

Повечето наши продукти са биоразградими и компостируеми, а останалите, в това число и опаковката, са рециклируеми. Около 80% от количеството консумативи, които произвеждаме, е от органични суровини, произхождащи от отговорно управлявани гори.

Смеем да твърдим, че локалното производство, в съчетание с пестеливото използване на природни ресурси и разумното управление на производствените процеси, е с най-малък негативен отпечатък върху природата. При този подход крайният продукт има много по-малък въглероден отпечатък измерен през целия му жизнен цикъл – добив на суровина, производство, транспорт, употреба.

Важно е да се отбележи, че повечето памучни кърпи, особено тези, които се рекламират като фризьорски, съдържат не само памук, но и синтетични влакна като полиестер. Полиестерът прави “памучната” кърпа по-мека, по-устойчива на петна и намачкване и като цяло й придава по-дълъг живот. Това обстоятелство рядко се отбелязва от фирмите, които предлагат такива кърпи, а тези, които го правят, избягват да посочат ‘полиестер’ или други изкуствени полимери в състава на продуктите си, като удобно ги заменят с ‘микрофибър’.

Коментари и отзиви в “Често задавани въпроси (FAQ)

  1. Много любезни и коректни, бърза доставка. Препоръчваме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.